Siirry sisältöön

Ohjelma

Vuoden 2023 Runouden rajoilla -festivaalin teemana on sukupuoli. Säkeittäin säpinää -runoburleskia (lauantaina klo 20) lukuun ottamatta festivaali on maksuton yleisölle.

Torstai 14.9.

Mies, nainen, ihminen – Jeesuksen ruumiillisuus sukupuolentutkimuksen näkökulmasta

Tutkija Moona Kinnusen luento, keskustelua ja tarjoilu. Järjestäjänä Haminan seurakunta.

Simeon-talo, Pikkuympyräkatu 34.

Perjantai 15.9.

17.00–17.30 Kuukernuppi – loruja ja lauluja! (Tanelinkulma)

Kuukernuppi on pääasiassa 3–6-vuotiaille suunnattu koko perheen esitys, joka sisältää loruja ja lauluja, joihin yleisökin pääsee mukaan. Soittimina ovat mm. kanteleet, haitari ja jouhikko sekä rumpu. Muusikkoina Minna
Raskinen ja Päivi Pulkkinen.

18.00–20.00 Julkkarit! Mika Kempas: Kaiadas (Tanelinkulma)

Elävien pöydissä tutunoloiset helleenit, roomalaiset ja viimeiset bysanttilaiset, keisarit ja narrit, kirotut ja jumalten suosikit uskovat kertomuksiinsa. He istuvat hiljaa paikallaan tai nousevat huutamaan tuoleilleen ennen kuin heitä odottaa unohdus: elinkelvottomien rotko, baaritiski tai eteinen.

Tanelinkulmassa Raatihuoneentorin laidalla kuullaan otteita kokoelmasta, Antti-Ville Kojo soittaa kitaraa ja Tommi Parkko haastattelee tekijää. Tarjolla pientä purtavaa.

17.00–21.00. Runon miehiä: tuokioita Haminan kaduilla

Kaupunkifestivaali Valojen yön aikaan Haminan kaduilla voi kohdata näyttämötaiteilija Henry Räsäsen, joka esittää klassikkorunojen mieshahmoja, kuten Leinon Helkavirsien Tummaa, Räikkö räähkää ja Ylermiä, Runebergin Sotilaspoikaa ja P. Mustapään läkkiseppä Lindbladia. Millaisia miehiä he olivat?

19.00–19.30 Susi Nousiainen, Hanna Storm, Aino-Kaisa Koistinen & Ostinato-band (Ankkalammen lava)

Runoilijat vs. freejazz-yhtye: mitä tahansa voi tapahtua!

19.30–20.05 Valui vartta valkeata (Hamina Bastionin musalava)

Runoilija Satu Erran ja kansanmuusikko Emmi Kujanpään yhteisesitys tutkii epävarmuutta 2020-luvun ihmisen kipupisteenä ja kysyy, voisiko olla vapauttavaa kohdata epävarmoina – voisiko olla parempi ihmetellä kuin julistaa.

21.30–22.00 Sirpa Kyyrönen, Ilkka Tahvanainen & Ostinato-band (Ankkalammen lava)

Runoilijat vs. freejazz-yhtye: mitä tahansa voi tapahtua!

17.00–22.00 Runokirjamyynti (Fredrikinkatu)

Kirjamyyntiteltassa tarjolla kustantamojen Parkko, etc, Havina, Kaarna, Lyhyttavata, Katkoviiva, Aviador ja Enostone kirjoja.

Lauantai 16.9.

10.30–16.30 Seminaari: Runous ja sukupuolet

Kuinka sukupuoliin ja identiteetteihin liittyvät kysymykset ovat nousseet esiin viime vuosien runoudessa ja runouskeskusteluissa? Kun ymmärryksemme sukupuolten moninaisuudesta kasvaa, herkistymmekö lukemaan myös vanhempaa runoutta uusilla tavoilla?

Poitsilan kartanon suuressa salissa keskustellaan koko päivä runoudesta ja sukupuolista. Aino-Kaisa Koistinen, Sirpa Kyyrönen ja Susi Nousiainen alustavat, Hanna Storm, Joonas Säntti ja Ilkka Tahvanainen kommentoivat. Juontajana Annukka Järvi.

Alustukset kommenttipuheenvuoroineen kestävät noin tunnin, minkä jälkeen on aina puoli tuntia keskustelua, johon yleisö voi ottaa osaa.

Seminaari lähetetään suoratoistona Youtubessa.


10.30—12.00 Aino-Kaisa Koistinen: ”Olen tyttö, ihanaa!" – Runous feministisen kuvittelun paikkana. Hanna Storm kommentoi.

12.00—13.00 lounas

13.00—14.30 Sirpa Kyyrönen: Muodonmuutoksia, mytobiologiaa ja säkeisen tulvimisen poetiikkaa. Joonas Säntti kommentoi.

14.30—15.00 kahvitauko

15.00—16.30 Susi Nousiainen: Sukupuolen moninaisuus runoudessa: aktivismia ja poetiikkaa. Ilkka Tahvanainen kommentoi.


Tikkupolku 1, Hamina.

19.00—19.30 Pillumination (Hamina Bastionin musalava)

Laulullinen folk-punk-radikaalis-akustis-henkinen orkesteri Pillumination Konserni & Karnevaali eli PKK soittaa omaa ja lainattua tuotantoa Pia Puun sanoituksin. Soittimina ovat kitaran ja basson lisäksi klarinetti, haitari ja cajon-rumpu.

20.00—22.00 Säkeittäin säpinää -runoburleski Kerholla

Runouden rajoilla goes burlesque! Tule viettämään huumaavia hetkiä ravintola Kerhon uskomattomaan show & dinner -iltaan 16.9.2023. Ennennäkemätön kattaus häikäiseviä burlesque- ja drag-artisteja tarjoaa sinulle säkeittäin säpinää ja säihkyvää suhinaa! Esitysten lomassa voit nauttia ravintola Kerhon loihtiman makoisan kolmen ruokalajin illallisen.

Illan aikana teitä viihdyttävät:

Maimu Brushwood
Freddie Fon Due
Bettie Blackheart
Frank Doggenstein
Lady Laverna
Lady Misty May
Bent Van Der Bleu
Josephine Flux

Juontajana Stella Polaire
Pick-up artisteina Lady Saffron ja PaPau Unique

Show & Dinner -lippu 50 €
Pelkkä show -lippu 20 €

Lippuja voi ostaa täältä.

Kadettikoulunkatu 3, Hamina.

 

Vuoden 2023 Runouden rajoilla -festivaalia ovat tukeneet Koneen Säätiö, Taiteen edistämiskeskus sekä Haminan kaupunki. Pääjärjestäjänä on Haminan runoyhdistys. Torstain tilaisuuden järjestää Haminan seurakunta.