Siirry sisältöön

Esiintyjät

Bettie Blackheart ja Frank Doggenstein ovat esiintyneet duona vuodesta 2009. Heidän esityksiään on nähty mm. New Yorkin burleskifestivaalien lavalla. Säkeittäin säpinää -illassa nähdään duetto Karelia, jossa yhdistyy pellava, metallimusiikki ja Kalevala. Lisäksi nähdään Bettien esitys Käpyräp, joka kysyy, mitä voi tehdä vanheneva esiintyjä, vanha käpy, jota kukaan ei enää halua nähdä.

 

Kuva Petra Innanen.

Bent van der Bleu on värisyttänyt lihaansa Euroopan lavoilla ja olohuoneissa jo kolmella vuosikymmenellä! Tämä groteskin mutta koskettavan ja kornin mutta kummallisesti kutittelevan mestari on viime aikoina erityisesti viehättynyt niin itsensä kuin yleisönsä haastamisesta ja burleskin rajojen tutkimisesta.

 

 

Runoilija Maimu Brushwood on kuvataiteilija Timo Tähkäsen drag alter ego. Maimun runot käsittelevät usein kasvukipuja, identiteetin löytymistä ja herkuttelua.

 

 

Satu Erra on Berliinissä asuva kirjailija ja opettaja, jonka esikoisrunoteos Hetkenä minä (Poesia 2021) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

 

 

Josephine Flux, lahja lakeuden,
lumoava lähettiläs viehkeyden,
suo sulle jälleen kerran säihkyvän hetken, runouden retken.
Tanssijatar sulava täynnä taikaa,
teitä lumoaa hetken aikaa,
burleskin ja runon säkeet yhdistää, yleisönsä mykistää.
Lavalle toivota nymfi oodien kera aploodien,
Josephine Flux!

Freddie Fon Due (@thefreddiefondue) on runosieluinen ja herkkä taiteilija, jonka juustoiset keitokset eivät aina mene ihan nappiin. Tämä äskettäin uransa aloittanut drag king tuo lavalle absurdeja käänteitä ja riemukkaan kiusallista energiaa.

 

 

Tietokirjailija ja runoilija Mika Kempas (s. 1967) pitää tuntosarvensa ulkona, yhden jalan historiassa ja toisen tulevassa, mielen filosofiassa, sielun kirjallisuudessa ja kantapäänsä sosiologiassa, mutta sydän sykkii musiikille, ja huumorintajun alkukoti sijaitsee Pohjois-Karjalassa. Hän kirjoittaa kahviloissa kirjeitä, joihin kukaan ei vastaa, ja laulaa työhuoneessaan omia viisujaan.

 

Moona Kinnunen on tutkija, jonka väitöskirjatyö tarkastelee Jeesuksen sukupuolta queer-teoreettisesta näkökulmasta käsin.

 

 

Kuva Hanna Poropudas.

Aino-Kaisa Koistinen on oululaissyntyinen runoilija, kulttuurintutkija ja kirjoittamisen opettaja. Tutkimuksessaan hän on tarkastellut muun muassa väkivaltafiktiota, luovaa ympäristökirjoittamista, ihmisyyden ja ei-ihmisyyden esityksiä tieteisfiktiossa sekä feministisen kuvittelun politiikkaa kotimaisessa nykyrunoudessa. Koistisen omissa runoissa seikkailevat usein naiset ja kissat. Hänen runokokoelmansa Uhanalaiset ja silmälläpidettävät julkaistiin vuonna 2021 (Palladium Kirjat). Elokuun 2023 alusta alkaen Koistinen työskentelee yliopistotutkijana Taideyliopistossa, jossa hänen tutkimuksensa keskittyy taiteellisen ajatteluun taidepedagogiikan osana.

Kuva Venla Helenius.

Emmi Kujanpää on suomalais-ugrilaiseen ja balkanilaiseen kansanmusiikkiin erikoistunut väitöskirjatutkija-muusikko, jonka Celenka-yhtyeen albumi voitti vuoden 2022 Etno-Emma-palkinnon.

 

 

 

Kuukernuppi-duon  Päivi Pulkkinen on myllykoskelainen eläköitynyt musiikin maisteri, joka on toiminut musiikin lehtorina peruskoulussa ja lukiossa. Hän on työskennellyt myös lasten ja nuorten musiikkiteatterin parissa ja kuoronjohtajana. Minna Raskinen on Sippolassa asuva kanteletaiteilija, kansanmusiikin ammattilainen ja kulttuurituottaja. Hän toimii opettajana mm. Kotkan seudun musiikkiopistossa. Minna on esiintynyt lähes 40 maassa ja säveltänyt musiikkia mm. teatteriin, tanssiin ja omille äänitteilleen. Rinki-cd palkittiin Vuoden 2017 kantelelevynä.

Kuva Jonne Räsänen / Otava 2019.

Sirpa Kyyrönen on runoilija ja luovan kirjoittamisen opettaja. Kyyrönen on julkaissut neljä runoteosta, joista viimeisin, Nimesi on Marjatta, nimettiin Einari Vuorela -runopalkintoehdokkaaksi. Kyyrösen teokselle Ilmajuuret myönnettiin Tanssiva karhu -palkinto vuonna 2017. Kyyrönen on kotoisin Hämeenkyröstä ja asuu perheineen Helsingissä.

 

 

Hämeenlinnan helmi, burleskitaiteilija Lady Misty May tuo yleisön eteen numeronsa Heavenly Passion. Taiteilijoita yhdistää herkkyys, intohimo ja luovuus mutta myös epävarmuus, pelko ja luovuuden lukkiutuminen. Tee silti sitä, mikä tuntuu hyvältä, tee kaikki tarvittavat temput, jotta voit olla lempeä itseäsi ja muita kohtaan taiteilijan tielläsi.

 

Kuva Asko Jonathan Photography.

Burleskitaiteilija, jazzlaulaja, ohjaaja ja näyttelijä: Lady Laverna pystyy kaikkeen. Vahvana esiintyjänä ja monitaiturina tunnettu Lady Laverna muuntautuu vaivatta hempeästä röyhkeäksi ja haastaa perinteiset sukupuoliroolit flirttailen tiensä yleisön sydämiin. Laverna on esiintynyt vuosia niin Suomessa kuin Euroopan ja jopa New Yorkin lavoilla.

 

 

Susi Nousiainen on on tamperelaistunut kuvataiteilija ja kirjailija, jonka juuret ovat Lappeenrannassa ja Kerimäellä. Hänen esikoisrunokokoelmansa Muovikauris (Raikuu, 2021) käsittelee muodonmuutosta luonnossa, ihmisessä ja sosiaalisissa koodeissa. Hän pitää alustuksen otsikolla Sukupuolen moninaisuus runoudessa: aktivismia ja poetiikkaa.

 

Laulullinen folk-punk-radikaalis-akustis-henkinen orkesteri Pillumination Konserni & Karnevaali eli PKK soittaa omaa ja lainattua tuotantoa Pia Puun sanoituksin. Soittimina ovat kitaran ja basson lisäksi klarinetti, haitari ja cajon-rumpu. Soittajat ja laulajat Pia, Valo, Susanna, Kirsi, Kukka ja Seya ovat 20–70-vuotiaita ja rohkaisevat esimerkillään kaikkia ystävyyteen ja kutakin omanlaisensa folk-punk-radikaalis-musiikilliseen iloitsemiseen.

 

Stella Polaire, kuva Katri Kallio.

Burleskilavoja jo vuodesta 2008 terrorisoinut Stella Polaire on toiminut erilaisten nakubalettitapahtumien tirehtöörinä ja loitsunlaulajana niin Tampereella kuin muuallakin Suomessa jo lähes kymmenen vuotta. Koikkarin Polaire tunnetaan paitsi arveluttavista jutuistaan ja hersyvästä kielenkäytöstään myös ehtoisana emäntänä, joka huolehtii lavalta käsin sekä yleisön että esiintyjien viihtyvyydestä omalla persoonallisella tavallaan.

 

 

Kuva Armi Jaloniemi.

Henry Räsänen on outokumpulainen näyttämötaiteilija, joka on tehnyt kiertävää teatteria ympäri Suomea neljännesvuosisadan ajan. Runouden ja lavakomiikan yhdistäminen sekä runouden vieminen uudenlaisiin, yllättäviinkin konteksteihin on tärkeä osa Räsäsen työtä.

 

 

Upea Lady Saffron on Säkeittäin säpinää -runoburleskin pickup artist. Hän on musikaaleja rakastava teatterin monitoiminainen, jolta sujuvat sekä näytteleminen, laulu että tanssi.

 

 

Kuva Anni Haunia.

Hanna Storm on Turussa asuva runoilija ja esitystaiteilija. Esikoiskokoelmassaan kutsun itseni kylään (Aviador 2018) Storm tarkasteli identiteetin muodostamista, kaupunkitilaa ja nuoruutta. Toisessa kokoelmassaan Kanootin säilyttämisestä talven yli (Aviador 2020) hän käsitteli lapsuutta, maapallon tulevaisuuteen liittyviä uhkia ja luonnossa tapahtuvia muutoksia isän ja lapsen suhteen kautta. Stormin kolmas elokuussa ilmestynyt kokoelma Silittäisinkö häntä vähän (Aviador) pohtii rakkautta, ihmisen ja koiran suhdetta sekä epänormatiivista perhettä. Stormin runoja on julkaistu myös useissa kirjallisuus- ja kulttuurilehdissä kuten Tuli & SavussaParnassossa, Zeldassa ja Nokturno-runoussivustolla. Koulutukseltaan Storm on kirjallisuustieteen tohtori.

 

Joonas Säntti on Turussa asuva kirjallisuuden väitöskirjatutkija ja kriitikko. Hän lukee tekstejä ja sukupuolia erityisesti queer-teorian ja feministisen tutkimuksen mahdollistamista vinkkeleistä. 

 

 

Ilkka Tahvanainen (s. 1968) on espoolainen kasvatustieteilijä ja runoilija. Vuonna 2019 Tahvanainen voitti Runo-Kaarina-kilpailun, ja pari vuotta myöhemmin Puru-kollektiivi julkaisi hänen toisen runokokoelmansa Tästedes pus. Tahvanainen on voittanut lukuisia lausuntataiteen palkintoja ja on Suomen Lausujain Liiton jäsen. Parhaillaan hän kirjoittaa kolmatta runokirjaansa.

 

Säihkyvä PaPau Unique on on Säkeittäin säpinää -runoburleskin pickup artist. Papau on oman elämänsä yksisarvinen, burleskissa vielä newbie, mutta pikkarina jo vanha konkari.