Siirry sisältöön

Uutiset

Näinä aikoina tarvitsemme jotakin hyvää, lämmintä ja hellää. Siksi Haminan runoyhdistys julistaa kaikille avoimen rakkausrunokilpailun. Kilpailuaika on 8.3.–1.5.2024. Voittajat julkistetaan Rakkausrunoillassa Villa Jaakkolassa, Reitkallissa 18.5.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: toinen alle 13-vuotiaille ja toinen kaikenikäisille. Kirjoittaja tai kirjoittajatyöryhmä (esim. koululuokka) voi osallistua korkeintaan kolmella runolla. Runojen pituutta, muotoa tai sisältöä ei ole millään tapaa rajattu. Ne voivat käsitellä esim. rakkautta luontoon, lemmikkieläimeen tai urheilulajiin, toiseen ihmiseen, kuten elämäntoveriin tai perheenjäseneen, tai isänmaahan, kotiseutuun tai unelmaan.

Kilpailun esiraatina toimii Haminan runoyhdistyksen hallitus, joka voi tarvittaessa kutsua mukaan myös muita jäseniä. Finaaliin karsitaan korkeintaan kymmenen runoa, joista parhaat valitsee kolmihenkinen jury. Siihen kuuluvat Haminan kirjastopalvelujen esimies Laura Korhonen, muusikko ja kulttuurituottaja Tomi Pekkola sekä Haminan kulttuuripalkinnolla vuonna 2023 palkittu taiteilija Jalle Niemelä.

Finalistien ja juryn valitsemien voittajien henkilöllisyys paljastuu vasta 18.5. Rakkausrunoillassa, josta tiedotamme lisää lähempänä tapahtumaa.

Kilpailuun osallistuminen:

Runot voi jättää Haminan kirjastoissa tai kirjastoautossa oleviin laatikoihin nimimerkkikuoressa, jonka sisällä on paitsi kilpailuruno myös toinen kuori, jonka sisällä on kirjoittajan tai kirjoittajien nimi ja yhteystiedot. Mainitsethan myös runojen tai nimimerkin ohessa, jos osallistut alle 13-vuotiaiden sarjaan!

Runot voi myös lähettää sähköpostin liitetiedostoina (pdf- docs- tai rtf-muodossa) osoitteeseen haminanrunoyhdistys@gmail.com. Tässä tapauksessa kirjoittajan nimen ja yhteystiedot sekä mahdollisen maininnan alle 13-vuotiaiden sarjaan osallistumisesta voi kirjoittaa sähköpostikenttään ja nimimerkin runotiedostoon.

Kilpailun säännöt:

Kilpailussa etsitään rakkausrunoja. Runojen pituutta, muotoa tai sisältöä ei ole rajattu. Rakkaus-aihettakin voi tulkita laajasti ja vapaasti.
Kilpailu on avoin kaikille. Yleisen sarjan lisäksi on alle 13-vuotiaille tarkoitettu lastensarja.
Kilpailuun voivat osallistua niin yksittäiset kirjoittajat kuin kirjoittajatyöryhmätkin.
Kilpailuun voi lähettää korkeintaan kolme runoa osallistujaa kohden.
Kilpailuaika on 8.3.–1.5.2024. Kilpailurunot voi toimittaa Haminan kirjastojen palautuslaatikkoon tai sähköpostilla erillisen ohjeen mukaisesti.
Esiraati karsii finaaliin kummastakin sarjasta korkeintaan kymmenen runoa, joista kolmihenkinen jury valitsee palkittavat runot. Lisäksi voidaan jakaa kunniamainintoja.
Kilpailussa parhaiten menestyneet runot kuullaan 18.5. rakkausrunoillassa lausujien esittäminä. Lisäksi katkelmia runoista voidaan painaa rakkausrunoillan ohjelmalehtiseen.
Kilpailun palkintona on paikallisten yrittäjien lahjakortteja ja tuotepalkintoja.

Tervetuloa kaikille avoimeen runoiltaan Virolahden kirjastossa tiistaina 13. helmikuuta kello 17.

Runojen maailmaan johdattelee Pirjo Kultanen. Puhutaan yhdessä runoista ja luetaan lempirunoja tai muuten tärkeitä runoja.

Ota mukaan lempirunosi!

Kahvi- ja teetarjoilu.

Wanhan Holviston Joulu on koko perheen tunnelmallinen myyjäistapahtuma Hamina Bastionin holvistotiloissa ja kenttäalueella. Haminan runoyhdistys on mukana kahdella koko perheen ohjelmanumerolla sunnuntaina 10. joulukuuta.

Klo 11.00–13.00 Joulumanterin pata. Annukka Järven, Heli Kärjen ja Päivi Pulkkisen lapsia osallistava runotuokio.

Klo 13.00–15.00 Eläinten pesimispuuhia. Nonstop-työpaja. Vetäjinä esitystaiteilija ja kirjoittaja Eeva Kemppi sekä lavastaja Reeta Tuoresmäki.

Tervetuloa Särö-klubille Kotkan legendaariseen satamaravintola Kairoon!

Illan aikana kuullaan useita valovoimaisia ja ajankohtaisia runoilijoita: Saila Hakaniemi (Porvoo), Harri Hertell (Helsinki), Mika Kempas (Kotka), Kirsi-Marja Moberg (Espoo), Maiju Pohjola (Hamina) sekä Ville Vanhala (Pyhtää).

Heidän jälkeensä on vuorossa noin tunnin mittainen open mic -osuus, johon voit halutessasi ilmoittautua esiintymään lähettämällä sähköpostia otsikolla KOTKAN SÄRÖ-KLUBI osoitteeseen harri.hertell@gmail.com. Illan juontajina toimivat Harri Hertell ja Ville Vanhala.

Lisätietoa tapahtumasta ja esiintyjistä löytyy Särön Tapahtumat-sivulta.

Aika: lauantai 14.10.2023 klo 19.00–21.30.
Paikka: Ravintola Kairo, Satamakatu 7, Kotka.
Vapaa pääsy. Vapaaehtoinen pääsymaksu (käteinen, MobilePay).

Runouden rajoilla -festivaalin tämänvuotinen seminaari kysyy, kuinka sukupuoliin ja identiteetteihin liittyvät kysymykset ovat nousseet esiin viime vuosien runoudessa ja runouskeskusteluissa.

Seminaaria voi seurata paikan päällä Poitsilan kartanossa tai Youtube Liven kautta. Alustukset kommenttipuheenvuoroineen kestävät noin tunnin, minkä jälkeen on aina puoli tuntia keskustelua, johon yleisö voi ottaa osaa.

 

10.30—12.00 Aino-Kaisa Koistinen: ”Olen tyttö, ihanaa!" – Runous feministisen kuvittelun paikkana. Hanna Storm kommentoi.

13.00—14.30 Sirpa Kyyrönen: Muodonmuutoksia, mytobiologiaa ja säkeisen tulvimisen poetiikkaa. Joonas Säntti kommentoi.

15.00—16.30 Susi Nousiainen: Sukupuolen moninaisuus runoudessa: aktivismia ja poetiikkaa. Ilkka Tahvanainen kommentoi.

Juontajana Annukka Järvi.

Tikkupolku 1, Hamina.

Viimevuotisen Runouden rajoilla -festivaalin teemana oli lastenrunous, mutta ei tänäkään vuonna lapsia ole unohdettu. Kuukernuppi on pääasiassa 3–6-vuotiaille suunnattu koko perheen esitys, joka sisältää loruja ja lauluja, joihin yleisökin pääsee mukaan. Soittimina ovat mm. kanteleet, haitari ja jouhikko sekä rumpu. Muusikkoina Minna Raskinen ja Päivi Pulkkinen.

Perjantaina kello 17.00–17.30 Tanelinkulmassa Raatihuoneentorin laidalla.

Totuttuun tapaan Runouden rajoilla tarjoaa ulkoilmaohjelmaa Haminan kaksipäiväisessä tai oikeastaan kaksiöisessä Valojen yössä 15.–16. syyskuuta.

Perjantai-iltana Haminan kaduilla voi kohdata näyttämötaiteilija Henry Räsäsen, joka esittää klassikkorunojen mieshahmoja, kuten Leinon Helkavirsien Tummaa, Räikkö räähkää ja Ylermiä, Runebergin Sotilaspoikaa ja P. Mustapään läkkiseppä Lindbladia. Millaisia miehiä he olivat?

Perjantaina sekä kello 19 että 21.30 Ankkalammen lavalla Tomi Pekkolan liidaama mainio freejazz-poppoo Ostinato ottaa mittaa runoilijoista. Taidokkaiden muusikoiden ja runoilijoiden kohtaaminen nähdään Valojen yössä jo kolmatta kertaa, ja joka vuonna konsepti on tarjonnut kiehtovaa ja yllätyksellistä korvanruokaa. Tätä ei kannata missata! Ensimmäisessä puolituntisessa bändin kanssa esiintyvät runoilijat Susi Nousiainen, Hanna Storm ja Aino-Kaisa Koistinen, jälkimmäisissä Sirpa Kyyrönen ja Ilkka Tahvanainen. (Haminan runoyhdistys toivottaa erikoisonnittelut vastikään Einari Vuorela -palkinnon saaneelle Sirpalle!)

Perjantaina kello 19.30 Hamina Bastionin musalavalla nähdään runoilija Satu Erran ja kansanmuusikko Emmi Kujanpään yhteisesitys Valui vartta valkeata, joka tutkii epävarmuutta 2020-luvun ihmisen kipupisteenä ja kysyy, voisiko olla vapauttavaa kohdata epävarmoina – voisiko olla parempi ihmetellä kuin julistaa.

Lauantaina kello 19.30 Hamina Bastionin musalavalla laulullinen folk-punk-radikaalis-akustis-henkinen orkesteri Pillumination Konserni & Karnevaali soittaa omaa ja lainattua tuotantoa Pia Puun sanoituksin. Soittimina ovat kitaran ja basson lisäksi klarinetti, haitari ja cajon-rumpu.

Runouden rajoilla -festivaalin yhteydessä on aiemminkin pidetty runokirjojen julkaisutilaisuuksia, ja niin tänäkin vuonna, kun perjantaina 15.9. kello 18.00 Tanelinkulmassa (Mannerheimintie 2, Hamina) julkaistaan Mika Kempaksen esikoisrunoteos Kaiadas.

Kaiadas on eurooppalaisissa kahviloissa alkuun saatettu runoteos, jonka sivuilla menneet kulttuurit antiikin Kreikasta, Rooman valtakunnasta ja Bysantin keisarikunnasta yhdistyvät oman aikamme hahmoihin ja ilmiöihin. Kenties auringon alla ei ole mitään uutta eikä ihminen tunne itseään, mutta kaikki virtaa ja Minervan pöllö liitää öisin.

Mika Kempas on runoilija ja tietokirjailija, joka pitää tuntosarvensa ulkona, yhden jalan historiassa ja toisen tulevassa, mielen filosofiassa, sielun kirjallisuudessa ja kantapäänsä sosiologiassa. Sydän sykkii musiikille, ja huumorintajun alkukoti sijaitsee Pohjois-Karjalassa. Hän kirjoittaa kahviloissa kirjeitä, joihin kukaan ei vastaa.

Kaiadas on Kempaksen toinen kaunokirjallinen teos. Runollinen rikoskertomus Musta Kotka (Kustantamo etc.) julkaistiin vuonna 2022.

Julkkareiden ohjelma
Musiikkia ja otteita teoksesta: Antti-Ville Kojo, kitara, ja Mika Kempas, lausunta

Tommi Parkko haastattelee tekijää

Sana on vapaa

Tarjolla on kevyttä purtavaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

Vuoden 2023 Runouden rajoilla -festivaalin avaa tutkija Moona Kinnusen luento ”Mies, nainen, ihminen – Jeesuksen ruumiillisuudesta sukupuolentutkimuksen näkökulmasta”. Ajankohta on torstai 14.9. klo 18, paikka Simeon-talo, Pikkuympyräkatu 34. Järjestäjänä on Haminan seurakunta.

Moona Kinnunen tutkii Jeesuksen ruumiillisuutta Johanneksen evankeliumissa poikkitieteellisesti eksegetiikan ja sukupuolentutkimuksen menetelmillä. Luennon jälkeen on keskustelua.

Tilaisuus on maksuton. Vapaaehtoinen kahviraha Yhteisvastuu-keräyksen hyväksi.

Tervetuloa mukaan!

Haminan runoyhdistyksen puolesta

Tuukka Sandström
sihteeri